Δημοτικός Φωτισμός

  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

  Ο φωτισμός των δρόμων και συνολικά των Δημόσιων χώρων είναι εξαιρετικής σημασίας υποδομή για την σύγχρονη, άνετη και ασφαλή λειτουργία μιας πόλης. Ο Δημόσιος φωτισμός ή αλλιώς Δημοτικός φωτισμός, αποτελεί παράλληλα έναν σημαντικό παράγοντα της αισθητικής εικόνας, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της ελκυστικότητας της πόλης. Υπάρχει ανάγκη για μία ολοκληρωμένη μελέτη επανασχεδιασμού και ολικής αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης. Επιβάλλεται προσδιορισμός των συγκεκριμένων απαιτήσεων φωτισμού των δρόμων και χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, με παράλληλη μεγάλη κλίμακα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων.

  Η εγκατάσταση του ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED ή φωτιστικά σώματα LED και έξυπνη απομακρυσμένη διαχείριση σε όλο το οδικό δίκτυο συνιστά μία εκτεταμένη οριζόντια αναβάθμιση της πόλης και επιτυγχάνονται ταυτόχρονα πολλοί και σημαντικοί στόχοι:

  • Ριζική βελτίωση και αναβάθμιση του φωτισμού, ιδιαίτερα στις γειτονιές, όπου πάρα πολλές περιοχές της πόλης μας είναι έντονα υποφωτισμένες.
  • Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και περισσότερο από 70% αξιοποιώντας τις δυνατότητες προσαρμογής φωτισμού. Η εξοικονόμηση ενέργειας αφενός συνεπάγεται μεγάλη και συνεχής εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τον Δήμο, αφ΄ ετέρου συμβάλλει στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Βασικός λόγος είναι ότι περιορίζει την εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Ενίσχυση της ασφάλειας μετακινήσης των οδηγών και των πεζών, καθώς και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
  • Ο Δήμος αποκτά μία έξυπνη υποδομή η οποία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ολικής εικόνας, ελέγχου, εποπτείας και παρέμβασης σε ολόκληρο το δίκτυο του οδοφωτισμού.
  • Βελτιώνεται αποφασιστικά η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για συντήρηση του συστήματος του φωτισμού. Η πληροφορία για βλάβη ή πρόβλημα σε ένα φωτιστικό θα παρέχεται άμεσα σε πραγματικό χρόνο.
  • Δημιουργείται στον Δήμο μία βιώσιμη υποδομή με χαρακτηριστικά μεγάλης αντοχής στο χρόνο, μεγάλη διάρκεια ζωής και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης για πολλά χρόνια.
  • Ενισχύεται η ελκυστικότητα της πόλης, και κατ’ επέκταση η τοπική επιχειρηματικότητα και η βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη.

  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ GEYER

  Η εταιρία GEYER εξέλιξε για τον Δημοτικό Φωτισμό μια σειρά φωτιστικών σωμάτων για την αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων που προσφέρουν :

  • LED τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να φτάσουν σε απόδοση μέχρι και 180lm/W
  • Μεγάλη ποικιλία φακών για την κάλυψη των αναγκών δρόμων με διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
  • Περισσότερα από 10 χρόνια ζωής των φωτιστικών και σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης, αφού δεν υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων όπως στα συμβατικά φωτιστικά.
  • Αναμονές για μελλοντική μετατροπή των φωτιστικών σε σημεία έξυπνης πόλης με την απλή προσθήκη ενός ελεγκτή.

  Η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με φωτιστικά τεχνολογίας LED έχει επιπλέον πολλά πλεονεκτήματα για τη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας :

  • Περιορισμό της φωτορρύπανσης με την χρήση φακών για σωστή κατεύθυνση του φωτός
  • Καλύτερα επίπεδα φωτισμού και ομοιομορφίας που περιορίζει την καταπόνηση των ματιών και την κούραση των οδηγών βάση μελετών
  • Δεν περιέχουν τοξικά χημικά (όπως υδράργυρο)
  • Δεν παράγουν υπεριώδες φώς που ελκύει τα έντομα

  ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

  Η μέθοδος μελέτης και αντικατάστασης που προτείνεται έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Δύο πιλοτικά μας προγράμματα που στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις περιοχές Έσσεξ και Τσεσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, σε κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές πραγματοποιήθηκε πιλοτικά αντικατάσταση 500 φωτιστικών σωμάτων. Η τελική εξοικονόμηση ενέργειας με επιλογή των φωτιστικών μετά από αναλυτικές φωτομετρικές υπολογίστηκε περίπου 85%, ενώ με μελέτες για 1:1 αντικατάσταση είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 65%. Τόσο στο Έσσεξ και το Τσεσάιρ, όσο και σε άλλες περιοχές (Μπακινχαμσάιρ και Μπράκνελ), η μέθοδος θεωρήθηκε πρότυπη και οι Δήμοι προχώρησαν σε αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων που ξεπερνούν σε αριθμό τα 10.000 ανά περιοχή.

  Με αναφορές των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων τα πιλοτικά προγράμματα ήταν επιτυχημένα καθώς προσέφεραν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για το δήμο όχι μόνο λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας αλλά και λόγω της σχεδόν μηδαμινής ανάγκης για έξοδα συντήρησης.

  ΕΡΓΑ

  Τα φωτιστικά για τον Οδοφωτισμό, επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 70% σε σχέση με τα κλασικά Φωτιστικά Σώματα Νατρίου και Υδραργύρου. Τα διαφορετικά είδη κατανομής φωτισμού τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αστικές οδούς, κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές και χώρους στάθμευσης. Τα Φωτιστικά Πλατείας και Πάρκου – Κήπου συνδυάζουν αρμονικά την καλαίσθητη σχεδίαση με την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία στον χώρο των LED. Με παραδοσιακό και μοντέρνο design, σχεδιασμένα να αντέχουν στις πιο απαιτητικές συνθήκες, αποτελούν την ιδανική λύση για εγκατάσταση σε πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια και μαρίνες.

  Διαχείριση Οδοφωτισμού

  To Andromeda είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα έξυπνης διαχείρισης φωτισμού που επιτρέπει στην πόλη την δραστική περικοπή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οδοφωτισμού της. Με την χρήση του οι δήμοι μπορούν πλέον να εξοικονομήσουν πολύ σημαντικά οικονομικά κόστη και να χαμηλώσουν ραγδαία το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.